Arama:
Saplama Cıvata Özellikleri

Saplama Cıvata Özellikleri

Saplama cıvatanın tüm çeşitleriyüksek basınçlı, sızdırmazlık gereken alanlarda ve flanş bağlantılarda kullanılmaktadır. Özellikle boru hatlarının kullanıldığı arıtma, petrokimya, petrol endüstrilerinde sıklıkla kullanılan saplama cıvata özellikleri (kalite ve ölçüleri) bazı standartlara göre tanımlanmıştır. Flanş bağlantılarında; flanş tipi ve basınç oranına göre cıvata özellikleri belirlenmektedir.

Saplama Cıvata Ucu: İhtiyaca göre saplama uçları oval olarak yuvarlatılmış, düz kesilmiş ve pahlı imal edilebilmektedir.

Saplama Cıvata Uzunluğu: Saplama cıvata uzunluğu genellikle uçtan uca ölçülmektedir. Yere yatay olarak ölçülen saplama cıvata uzunluğu, ilk dişten son dişe olan mesafedir. Saplama cıvatalar inç biriminde uzunlukları 1/4 oranında artması gerçekleşebilmektedir.

Saplama Cıvata Malzemesi: Cıvatalarda DIN (Almanya standartları) göre St37, St42, St70 yapı çelikleri kullanılmaktadır. Bu çelikler isimlerini kopma mukavemetine göre almaktadır. Örneğin St 37 çeliği 1 mm2 kesit alanında kopma mukavemeti 37 kp/mm2 olduğundan st37 olarak isimlendirilmektedir. Bazen karbon oranı taşıyan C harfi ile başlayan alaşımsız çelikler de kullanılmaktadır. Örneğin C45  %0.45 oranında karbon içeren alaşımsız kalite çelikten üretilmektedir.

Eğer yüksek kuvvet altında kullanılmayacaksa St37 çeliği kullanılabilir. Çünkü işlemesi oldukça basittir. Çelik kalitesi yükseldikçe işlenmesi zorlaştığından yüksek kuvvet altında kullanılabilmektedir.
Saplama cıvata üretiminde çelik haricinde; polimer, ahşap, seramik, gibi malzemelerde kullanılmaktadır.

İhtiyacınız olan saplama cıvata özellikleri farklı ise de bizi arayın veya çizimlerinizi gönderin. Üretim tesislerimizde projeye özel bağlantı elemanları üretimi yapılabilmektedir.

Matkap Uçlu Vida Ne İşe Yarar?

Akıllı (Matkap Uçlu) Vida

Yeni nesil vida çeşitlerinden biri olan akıllı vidaların bir diğer adı matkap uçlu vidalardır. Adından da anlaşılacağı gibi vida ucunun matkap görevi gördüğü vidalardır. Ahşap, saç veya metal yüzeylerde vida kullanılacaksa öncesinde matkap ile delinmesi gerekmektedir. Ancak akıllı vida sayesinde matkap kullanımına gerek yoktur. Hatta ahşap yüzeylerde matkap ile delinmesi ardından vidanın kullanımı bazı ahşap yüzeylerde deformeye neden olmaktadır. Bu vidaların kullanımı sayesinde bu tip sorunlarında önüne geçilmiş oluyor.

Matkap Uçlu ile Normal Vida Arasındaki Farklar

Akıllı vida kendi yolunu açarak vidalama işlemi yapar. Herhangi bir matkap ile delme işlemine gerek duymaz. Normal vida kullanımında ise önceden matkap ile delik delinmesi gerekmektedir. Açılan deliğe vida sonradan yerleştirilmektedir.

Akıllı Vida Çeşitleri ve Fiyatları

İhtiyaca göre farklı çap, boy ve tipte akıllı vida çeşitleri mevcuttur. Hatta piyasada akıllı vida seti olarak satılan içerisinde ihtiyaç duyabileceğiniz birçok akıllı vida çeşidini bulmanız mümkün. Matkap uçlu vida çeşitlerinden bazıları: rondelalı, trapez saç vidası, yıldız havşa başlı…

Uç tarafında bulunan matkap ucuna benzeyen uç sayesinde metal ve benzeri yüzeylerde delik delme ihtiyacı olmadan tek başına hem delik deler hem de açtığı deliğe kılavuzlar sayesinde sabitlenmektedir.

Akıllı Vida Ölçüleri

Akıllı vidalar 5cm – 12 cm arasında değişik uzunluklara sahiptir. Ortalama 5,5 mm çapında üretilen akıllı vidalar ihtiyaca göre farklı ölçülerde imal edilebilmektedir.

 

Diğer Yazılar

Somun Ölçüleri

Somun Vida Nedir? Somun Ne İşe Yarar?

Farklı parçaların birleştirilmesinde kullanılan cıvatanın güçlü bir şekilde bağlanmasını sağlayan bağlantı elemanlarına somun denilmektedir. Farklı sektörlerde adı somun vida olarak da kullanılmaktadır.

Somunun ortasında kılavuz çekilmiş delik, iki farklı bağlantı elemanının birleştirilmesi ve bulunduğu yere güvenli, sağlam bir şekilde konumlanmasını sağlamaktadır. Bir somunun sağlamlık derecesi, somunun fazla sıkılması ile ilişkilidir.

Saplama ve cıvata benzeri bağlantı elemanları ile birlikte kullanılan somun ihtiyaçlara göre farklı ölçü ve tiplerde üretilmektedir. Özellikle bazı sektörlerin vazgeçilmeyen ana bağlantı parçalarıdır. Cıvata ve saplama çoğunlukla kullanıldığı bağlantı elemanlarındandır. Ayrıca takma ve sökme işlemi basittir. Cıvata ve saplama üzerindeki vida dişleri arasında sürtünme kuvveti ile elemanları güçlüce birleştirmektedir.

 

Somun Çeşitleri

Somunlar kullanım alanlarına göre farlı tip ve ölçülerde üretilmektedir. Anahtar ağız çeşitleri bakımından çoğunlukla altıköşe, kare, boru, flanşlı somun çeşitleri kullanılmaktadır. Farklı kullanım alanları için kelebek, T, kaynak tipi somun modelleri bulunmaktadır. En çok kullanılan modeller şunlardır.

  • Altı Köşe Somunlar
  • Altı Köşe Kör Somun
  • Kare Kaynak Somunu
  • Kare Somun
  • Boru Dişi Somun
  • Flanşlı Somun
  • İnce Taçlı Somun
  • Altı Köşe Perçin Somun
  • Fiberli Flanşlı Somun
  • Pres Somun
  • Birleştirme Somunu
  • Uzatma Somunu
  • Altı Köşe Kaynak Somun
  • Kontra Somun
  • Kelebek Somun
  • Ağır Yük Somunu
  • Ağaç Somunu

 

Somun Ölçüleri

Somun ortasında kılavuz çekilmiş dişler, üretilen ölçü standartlarına göre metrik ve inç olarak kullanılmaktadır. Üretim malzemeleri dayanım gücüne göre sınıflandırılmaktadır. Somun dayanım sınıfları 4, 6, 8 gibi sayılardan oluşmaktadır. Cıvatanın imal edildiği malzemenin N/mm² cinsinden çekme dayanımının 1/100’ünü ifade etmektedir. Somuna uygulanması gereken en fazla gerilim, dayanım sınıfı değerinin 10 katıdır. Örneğin dayanım sınıfı 4 olan bir somunun dayanım sınıfı değeri: 4 x 100 = 400 N/mm², maksimum gerilim değeri ise 40 kg/mm²’dir. Bağlantı elemanları seçiminde, somun dayanım sınıfı, cıvata dayanım sınıfına denk olmalıdır.

Benzer Yazılar