Arama:
Paslanmaz Saplama İmalatı ve Fiyatları

Paslanmaz Saplama Nedir?

Her iki tarafından diş açılmış sapı ve başı olmayan, inox, elektro galvaniz ve dakroment kaplama yapılan elemanlara paslanmaz saplama denilmektedir. Aktif bir şekilde kullanılan bağlantı elemanlarıdır. Endüstride farklı isimlerle kullanılabilmektedir. Bunlar; gijon saplama, inox vida mili ya da tij saplama olarak geçmektedir.

 

Paslanmaz Saplama İmalatı

Inox saplama ihtiyaca göre farklı ölçü ve çeşitlerde üretilmektedir. Belirli çap ve boy olmak üzere saplama standartları tebliğine uygun üretilmektedir. İstenilirse özel ölçülerde de üretilmektedir. Farklı kalınlık ve uzunlukta, bir yanı yivli, yuvarlak metal silindirik parçalar şeklinde imalat süreci mevcuttur.

 

Saplama Çeşitleri

Özel kullanım alanlarına uygun imalatı yapılan inox saplamalar farklı çeşitlerde imal edilmektedir.

  • Bunlar gövdesinin tümü dişli olan inox tam boy dişli saplamalar
  • Farklı uzunluktaki parçaların birleşmesinde tapa uçlu inox saplama,
  • Eşit parçaların birleştirilmesinde de çift uçlu inox saplama
  • Sızdırmazlık istenen ortamlar için yivli inox saplama
  • Farklı amaçlarla kullanılan kısa gövdeli çift uçlu saplamalardır

Saplama Ölçüleri

Inox saplamalar değişik uzunluk ve çaplarda imalatı yapılabilmektedir. İsteğe göre özel saplama ölçülerinde üretilebilmektedir. Farklı ölçü ve kullanım alanına göre farklı çeşitlerde olduğundan inox saplama fiyatları için sabit bir ücreti söylemek mümkün değildir. Toptan saplama fiyat bilgisi almak ya da mevcut liste fiyatları için ayrıntılı bilgi almak isterseniz iletişim numaramızdan bize ulaşabilirsiniz.

Piyasadaki farklı inox saplama çeşitlerinden bazıları şunlardır: Inox Tam Diş, Yarım Diş , Kimyasal, Kimyasal Cam Tipi , Inox Metrik Dişli , Çift Taraflı Trifon , İki Ucu Dişli Kanepe Çekyat Saplaması, İki Ucu Dişli, Yarım Dişli , Galvaniz Kaplamalı Tam Dişli, Lak Kaplamalı Tam Dişli, Whitworth Tam Dişli Cıvata, Inox Çelik Tam Diş, Pahlı Tam Dişli

Endüstride en çok tercih edilen saplama ölçüleri şunlardır.

  • M6 saplama,
  • M8 saplama
  • M16 saplama

 

Kullanım Alanları

Saplama cıvatalar, askı sistemlerinde birleştirme amaçlı, çelik konstrüksiyon sistemlerde ise gerdirme amaçlı kullanılmaktadır. Çeşitli alanlarda farklı çap ve uzunluklar için tercih edilmektedir. Örneğin prefabrik yapılarda kullanılan ankraj, asansör kabinlerinde flanşlar olarak kullanılmaktadır. Araçlarda aksları, motor kapaklarını motora bağlama, çelik konstrüksiyonlarda yüksek mukavemetli bağlantı elemanları olarak kullanılmaktadır. Genellikle ana parçanın gövdesi üzerinde yer alan kör deliklerde kullanılmaktadır. Bu delikler sayesinde iki ya da daha fazla parçayı birbirine birleştirmektedirler. İç içe geçmiş yada farklı bir gövde üzerine eklenen parçaların bağlantısı için saplama cıvata elemanları kullanılmaktadır. Paslanmaya karşı özel çinkodan üretilen bu parçalar, hırdavat sektörünün önemli parçalarındandır. Dişli olarak tasarlanan ve daha yüksek tutucu özelliğe kavuşan bu elemanlar, askı sistemlerinde sıklıkla kullanılmaktadır.

Paslanamaz Saplama Fiyatları

Birçok sektörde tercih edilen inox saplamalar standart çap ve uzunluklarda üretilmektedir. Standart ölçüler haricinde de özel ölçüde inox saplama imalatı yapılmaktadır. Her boy ve çap ölçüsü, saplama fiyatını belirlerken aynı zamanda adetin artmasıyla toptan saplama fiyatları değişmektedir. Özel ölçülerde paslanmaz saplama fiyatları için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Benzer Yazılar


 

Rondela Pul ve Çeşitleri

Rondela Pul Nedir?

Rondela, cıvata ve vidaların kullanımında yük dağılımını sağlayan, malzeme olarak sert olmayan çelikten üretilen bağlantı elemanlarıdır. Cıvatanın sıkılması sırasında baş kısmında gelen yükü daha geniş bir yüzeye dağıttığından cıvata gevşemez. Ayrıca cıvatanın baş tarafı ile somun arasındaki mesafenin uzun olmasında mesafeyi kısaltmaya da yaramaktadır. Görüntüleri ince yassı halka şeklindedir. Bir diğer adı rondela pul olarak kullanılmaktadır.

Rondela Pul Çeşitleri

Kullanım alanlarına göre farklı tipte rondela pul çeşitleri mevcuttur. Cıvata ile somun ya da sıkıştırılan parça arasındaki fazla olan mesafeyi telafi etmek için yay görevi görmektedir. Bazı rondela çeşitleri ise üzerindeki dişler sayesinde kilitleme hareketi sağlamaktadır. Özellikle titreşimli çalışma alanlarında tercih edilmektedir.

A Tipi Düz Rondela

Genelde küçük başlı vidalarla birlikte kullanılan, ortasında delik bulunan düz, disk şeklindeki pullara A Tipi Düz Rondela denilmektedir.

B Tipi Yaylı Rondela Pullar

Titreşim ve sarsıntı olan ortamlarda, somunun gevşememesi için yaylı rondela kullanılmaktadır. Bu pul halka şeklindedir ve yay çeliğinden üretilmektedir. Yay gerilimi nedeniyle uçları hafifçe yukarı ve aşağı kaldırılır. B tipi yaylı rondela çeşitleri, somun veya cıvatanın üstüne ya da altında konumlanarak her iki uç birbirine bakana kadar sıkılarak kullanılmaktadır.

Kavisli Yaylı Rondela

Bu pul çeşidi, az yük dağılımı ve esneklik gerektiği alanlarda kullanılmaktadır. Hilal şeklinde olup hafifçe kıvrılmış yapıları vardır.

Bunlar haricinde çok çeşitli rondela pul çeşitleri mevcuttur. Bunlardan bazıları kilitli rondela, tırtıllı rondela, u rondela, imbus rondela, layner, rulman baskı, çanak pullar olup malzeme olarak bakır, çelik ve alüminyum çeşitleri de mevcuttur.

Rondela Pul Ne İşe Yarar?

Rondelalar sıklıkla cıvata vida gibi dişli bağlantı elemanları ile kullanılan, orta kısmı delik olan yassı ince metal plakalardır. Yüzey ile cıvata arasında takviye görevi görerek vibrasyonu en aza indirerek paslanmayı da önler. Yükü daha geniş bir yüzeye dağıtmak ve birleştirildikleri yüzeyi korumak için kullanılmaktadır. Ayrıca, vida takılacak deliğin vida çapından fazla büyük olması durumunda genişlik farklılıklarının ayarlanmasını sağlamaktadır. Rondela pulların bir diğer görevi de; ahşap ve plastik yumuşak zeminlere zarar gelmesini önlemektir.

Benzer Yazılar

Fore Kazık Uygulaması

Fore Kazık Nedir?

Zemin yapısının zayıf olduğu yerlerde, inşaat yüklerini sağlam zemin ile buluşmasını amaçlayan sisteme fore kazık uygulaması denilmektedir.  Teknik olarak; zemin dairesel kesitli delgi ile delinerek, içine yerleştirilen donatının beton ile güçlendirilmesidir. Fore kazık düşey zemin elemanlarından biridir. Yurdumuzda uygulanan fore kazık uygulamasında sıklıkla 65-80-100-120-150 cm çap, 0-50 metre derinlik oranları tercih edilmektedir.

Fore Kazık Uygulaması Aşamaları

İnşası yapılacak yapı ve çevresi kapsamlı araştırılarak kullanılacak kazık uygulaması tespit edilerek uygulama projesi hazırlanır. Ardından belirlenen çap ve derinlikte uygun teçhizat ve fore kazık makinesi ile kuyu açılmaktadır. Kuyu açımı öncesi demir donatıların tamamlanmış ve beton bağlantılarının yapılmış olması önemli bir ayrıntıdır. Aksi halde fore kazık kuyuları bekleme nedeniyle kuyunun göçmesine ve tekrar kuyu açılması gibi zaman ve maliyet artışına sebep açabilmektedir. Kuyu için hazırlanan demir çubuklar kuyuya yerleştirilerek kuyuya beton dökümü yapılarak fore kazık uygulaması tamamlanır. Su olan zeminlerde betonun su ile karışmasını önlemek ve suyu zemine çıkarmak için beton döküm aşamasında tremi borusu kullanılmaktadır. Borunun üzerinde bulunan betonu besleme hunisi fore kazığın en altını doldurmak için kullanılmaktadır. Kolay birleşip ayrılabilen borulardır. Talebe göre farklı ölçülerde imalatı sağlanabilmektedir. Döküm tamamlandıktan hemen sonra tremi borusu yada kullanıldıysa kılıf borusu hızlı bir şekilde geri çekilmektedir.

Mini Kazık Uygulaması

Temel veya derin kazılarda düşey yer değiştirmelerde, yapıların dönmeye karşı güvene alınması için yapılan fore kazık sistemin düşey elemanları ise Mini Kazık ve ankraj uygulamalarıdır. Ayrıca Ankraj hakkında zemin ankraj nasıl uygulanır başlıklı konumuzu okuyabilirsiniz. Fore kazık ile hemen hemen aynı uygulamalara sahip olan mini kazık uygulaması çap boyutu 45 cm’e kadar olan durumlarda kullanılmaktadır. Fore kazık uygulamasında çap 65-150 cm olduğundan makinaları da oldukça büyük alan kaplamaktadırlar. Ancak küçük dar inşaat alanlarında bu makinaların kullanımında zorluklar yaşanmaktadır. Bu tip durumlarda küçük oluşu nedeniyle fore kazık makinaları tercih edilmektedir. Hatta bina içi alanlardaki ihtiyaç olan kazık sistemleri için micro kazık ya da mini kazık uygulamaları tercih edilmektedir.

Fore Kazık Fiyatları

Fore kazık uygulamasında maliyet belirlenirken bazı başlıklara göre fiyat belirlenmektedir. Bunlar: kazık miktarı, kazık çapı, demir donatının ayrıntıları ve işçiliktir. kazık hesabı zemin taşıma gücü özelliğine göre yapılmakta; kazık ölçüleri ve çeşitleri bu değişkenlere göre belirlendiğinden bu da dolaylı yoldan fiyatı etkilemektedir.

Fore Kazık Avantajları

  • Zayıf zeminlerde inşa edilecek yapıların sağlam zeminlere taşınması,
  • Temel kazma işlemini ortadan kaldırır.
  • Delme işlemi sırasında çevreye rahatsız edici bir durum yaratmaz.
  • Deprem anında binalardaki kolon ve kirişlerin kırılmasını engeller. Güven ve emniyet içinde kalmanız sağlar.
  • Yük taşıma kapasitesi yönünden oldukça avantajlıdır.
  • Yerinde imal edilebildiğinden lojistik gibi maliyet ve zaman kayıpları yoktur.
  • Boyları rahatlıkla uzatılıp kısaltılabilmektedir.
  • Bina altı park alanlarının oluşturulmasını sağlar.
  • Fore kazık makinalarının oldukça fazla olduğundan süre kazandırır.

Benzer Yazılar


Ankraj Çeşitleri ve Faydaları

Kalıcı Ankraj ve Öngermeli Ankraj

Çelik bir teçhizatın, beton benzeri malzeme ya da ortam içerisine yerleştirilmesi işlemi ankraj olarak adlandırılmaktadır. Çelik donatılar tercih edildiğinden çelik ankraj adı da kullanılmaktadır. Donatının yerleştirileceği yerde belirli bir açı ile açılmış deliklere beton enjeksiyonu yapılmaktadır. Bu enjeksiyonda mukavemetli ve korozyona karşı korumalı özel çelik malzemeler kullanılmaktadır. Akla Ankraj nerede kullanılır sorusu gelebilir. Genel anlamda ankraj işlemi, yapı elemanlarını betona tutturmak için uygulanır ve üzerine uygulanan gerilme kuvvetini tabana ilettiklerinden zayıf tabanlarda çökmeye engel olmaktadırlar. Özellikle yeraltında açılan otopark, sığınak veya büyük barajlarda ankraj en çok tercih edilen işlemlerden biridir.

 

Ankraj Çeşitleri

Beton yüzeye uygulanan ankrajlar Amerika da bulunan American Concrete Institute tarafından yerleştirme zamanı ve yerleştirme şekline göre ankraj çeşitleri 2’ye ayrılmıştır. Bunlar sertleşmemiş betona yapılan ankrajlar (cast in place anchors) ve sertleşmiş betona yapılan ankrajlar (past installed anchors).

1-Sertleşmiş Betona Yapılan Ankraj

En çok tercih edilen yöntem sertleşmiş betonda önceden açılmış ankraj deliklerine uygulanmasıdır. Bu yöntemde kimyasal yapıştırıcılar kullanılarak kimyasal bağlı ankraj, harç kullanılarak harçlı ankrajlar ve mekanik ankrajlar tercih edilmektedir. Ankraj işlemi; ankrajın deliği, çelik halat, kafa, plaka, grip (kama), merkezleyici, ayırıcı, koruge boru, enjeksiyon, ankrajın kökü parçalarından oluşmaktadır.

2-Öngermeli Ankraj

İnşaatlarda öngermeli ankraj ve kalıcı ankraj uygulamaları yapılmaktadır. Öngörmeli ankraj özellikle inşaat alanında etraftaki yapıları güvene almak için bazen geçici yani öngermeli ankraj uygulanmaktadır. Sabit olarak düşünülen yapılarda ya da açıkta kalacak derin kazıları desteklemek için kalıcı ankrajlar kullanılmaktadır. Ankraj uygulamaları genellikle; fore kazık ankraj, mini kazık ankraj, perde ankraj ve püskürtme beton ankraj olarak tercih edilmektedir.

Öngermeli ankraj aşamalarını incelersek;

  • Delgi işlemi projedeki ölçülere göre belirlenen derecelerde açılarla uygulanır.
  • Çelik halatlar hazırlanır.
  • Kuyularda su olması durumunda kılavuz sistemi ile su ve çamurdan arındırması
  • Açılan kuyular kaliteli çimentolarla veya kimyasal yapıştırıcılarla enjeksiyon uygulanır.
  • Kafa, ankraj plakası, grip elemanları montajlanarak germe işlemi
  • Projede belirtilen yüklerde germe makinesi ile gergiler uygulanarak öngerme ankraj işlemi tamamlanır.

Fore Kazık

Örneğin fore kazık en çok uygulanan yapım yöntemlerinden biridir. Taban alanın; belirlenen ölçülerde dairesel kesitli delgi yapılıp, demir donatı yerleştirilerek beton dökülmesine fore kazık ankraj sistemidir. Günümüzde depreme dayanıklı yapıların inşası için fore kazık sistemi uygulanmaktadır. Derin temellerle inşa edilecek yapıların yüklerini, zayıf zeminlerden güçlü zemine taşımak için fore kazık kullanılmaktadır. Yapım yöntemi ve malzeme türüne göre fore kazık yöntemleri mevcuttur.

Ankrajın Sağladığı Faydalar

İnsanların yoğun olarak yaşadığı bölgelerde inşa edilecek yapıların güvenliği için, derin temellere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu gibi durumlarda ankraj hem güvenli ve hem ekonomik çözümler sunmaktadır. Üstelik beklenmeyen olumsuz durumlara karşı esnek çözümler sağlamaktadır.

Zayıf zeminlerde çökme gibi sorunları engellemektedir. Aynı zamanda deprem gibi nedenlerden dolayı hasar görmüş yapıların güçlendirilmesinde, yapılara taşıyıcı elemanlar eklenmesinde ankraj uygulamaları kullanılmaktadır.

Derin kazı yapılan bölgenin etrafındaki yapılara zarar vermeden güvenliğini sağlamak üzere öngermeli ankraj (geçici) ve kalıcı ankraj uygulanmaktadır. İnşaat alanında açılan çukurun kapatılana kadar su basması gibi durumları önlemek amaçlı geçici ankraj uygulanmaktadır.

Benzer Yazılar