Arama:

Saplama

 

Silindirik yada konik yüzeylerin ortası boş olacak şekilde her iki ucuna veya tamamına aynı adım ve profilde açılan helisel kanallardan oluşan bağlantı elemanına saplama cıvata denir. Belirli çap ve boy standartlarında üretilirler. Aynı zamanda özel ölçülerde de üretilmektedir. Takma ve sökme işleminin yoğun olarak kullanıldığı, gerilim ve baskı oluşan alanlarda tercih edilmektedir. Diğer isimleri vida mili, gijon ve tij olarak da kullanılmaktadır. Şekil olarak cıvatayı andırır. Farklı kalınlık ve uzunlukta, bir yanı yivli, yuvarlak metal silindirik parçalardır.

saplama

Saplama Cıvata Ne İşe Yarar?

 

Çeşitli sektörlerde farklı çap ve boylarda tercih edilmektedir. Örneğin; prefabrik yapılarda kullanılan ankrajlar, asansör kabinlerinde flanşlar olarak kullanılmaktadır. Diğer tarafta araçlarda aksları, motor kapaklarını motora bağlama, çelik konstrüksiyonlarda yüksek mukavemetli bağlantı elemanları olarak kullanılır. Genellikle ana parçanın gövdesi üzerinde yer alan kör deliklerde kullanılmaktadır. Bu delikler sayesinde iki veya daha fazla parçayı birbirine birleştirirler. İç içe geçmiş yada farklı bir gövde üzerine eklenen parçaların bağlantısı için saplama cıvata elemanları kullanılırlar. Paslanmaya karşı özel çinkodan üretilen bu parçalar, hırdavat sektöründe önemli parçalarındandır. Dişli olarak tasarlanan ve daha yüksek tutucu özelliğe kavuşan bu elemanlar, askı sistemlerinin sıklıkla kullanılır.

 

Saplama Çeşitleri Ürünleri Nelerdir?

 

Baş tarafı bulunmayan cıvata olarak da bilinen saplama, baskı veya gerilim oluşan alanlarda kullanılmak üzere planlanmıştır. Her iki tarafı dişli olup orta kısmında boşluk veya tümü dişli uzun çubuk olarak üretilmektedir. Saplama çeşitleri kullanılan ortama göre farklı tiplerde imal edilmektedir.

Çeşitleri inceleyecek olursak; tam boy dişli saplama gövdesinin tümü dişli olan saplama çeşididir. Bu parçalar, diğer bağlantı parçasının tümünün birbirine geçmesi gerektiği durumlarda kullanılmaktadır. Tapa uçlu saplama ise farklı uzunluklardaki parçaların birbirine geçmesi amacıyla tercih edilmektedir. Her iki bağlantı parçası aynı uzunlukta olduğunda ise çift uçlu saplama cıvata tipi kullanılmaktadır. Bağlantı parçaları arasında sızdırma olmayacak durumlarda yivli uçlu saplamalar kullanılır. Özel uygulamalarda kullanılanlara U Bolt, J Bolt ve L Bolt isimleri verilmiştir. Özel amaçlı kullanılan kısa gövdeli çift uçlu saplamalar çeşitlerinin bir diğeridir. Ve son olarak tam dişli, kısmi dişli ve her iki ucu dişli saplama modelleri de saplama çeşitleri arasındadır.

 

Saplama Çeşitleri Kullanım Alanları

 

Saplama cıvatalar, askı sistemlerinde bağlantı elemanları olarak kullanılmaktadır. Çelik konstrüksiyon sistemlerde ise gerdirme amaçlı kullanılır.

 

Saplama Standartları

 

Saplamalar üzerine 3 tip kaplama uygulanmaktadır. Bunlar inox, elektro galvaniz ve dakroment kaplama çeşitleridir. Inox kaplamalar paslanma yapmayan bir özelliğine sahiptirler. TSE-DIN-ES-ISO-ANSI-IFI-ASTM gibi tüm saplama standartları dikkate alınarak üretilmektedir.

 


Diğer Yazılar