Arama:

Saplama Civata Standartları

Saplamalar üzerine 3 tip kaplama uygulanmaktadır. Bunlar inox, elektro galvaniz ve dakroment kaplama çeşitleridir. Inox kaplamalar paslanma yapmayan bir özelliğine sahiptirler. TSE-DIN-ES-ISO-ANSI-IFI-ASTM gibi tüm saplama civata standartları dikkate alınarak üretilmektedir.

Her iki ucu dişli olan tipleri saplama cıvata standartları tebliğine uygun üretilmektedir. Diğer adı başsız cıvata olan saplama, baskı ve gerilim olan ortamlarda kullanılmaktadır. Her iki ucu dişli, ortası boşluklu veya tamamı dişli uzun çubuklar olarak imal edilmektedir. İhtiyaca göre farklı tiplerde saplama çeşitleri üretilmektedir.

Türk standartlarında TS1025 numaralı TK18 hazırlık grubu olan saplama ve metriklerdeki standartı ; bağlama parçasına vidalanan kısmın uzunluğu yaklaşık 1,25 d olup, ürün kalitesi A, M4 ila M24 normal diş vida ve M8 x 1 ila M24 x 2 ince diş vida, ucunda diş açılan kısmın uzunluğu yaklaşık 2 d, 2,5 d olan saplamaları ve takım tezgahı tablalarında iş parçasını T kanallara bağlamak amacıyla kullanıma uygun olan saplama özelliklerini, muayene ve piyasaya arz şekline dair hususları kapsar. Bu standard kapsamındaki saplamalardan bağlama parçasına vidalanan kısmın uzunluğu yaklaşık 1,25 d olan saplamaların esas olarak dökme demirlerde, 2 d olanların esas olarak alüminyum alaşımlarında; 2,5 d olanların ise düşük dayanımlı hafif metallerde kullanımı amaçlanmıştır. Not 1 – T kanallarda sıkıştırma amacıyla kullanılan somunlardan (TS 4091’de belirtilen) uygun performans elde edilmesini sağlamak için bu somun boyutlarının bu amaçla kullanılan saplamalar ile uyumlu olmalıdır. Özellikle küçük T kanallarda, daha yüksek sıkma torku sağlandığı için T başlı civatalar tercih edilmektedir. Not – “Saplamalar, metrik vidalı” ifadesi yerine “saplama” ifadesi kullanılmıştır.