Saplama Çeşitleri Nelerdir?
Saplama Çeşitleri Nelerdir?
Saplamalar baskı ve gerilme ortamları için her iki ucu dişli, ortası boşluklu veya tamamı dişli uzun çubuklar olarak üretilmektedir. Bu yazımızda saplama çeşitleri nelerdir sorusuna cevap vermeye çalıştık. Saplamalar ihtiyaca göre farklı tiplerde üretilmektedir.
Tam boy dişli saplama, bağlantı elemanı gövdesinin tamamı dişli olan saplama çeşididir. Bu parçalar diğer bağlantı parçasının tümünün birbirine geçmesi halinde kullanılmaktadır. Tapa uçlu saplamalar ise eşit olmayan uzunluklardaki parçaların birbirine geçmesi amacıyla tercih edilmektedir. Her iki bağlantı parçasının eşit uzunlukta olduğu durumlarda ise çift uçlu saplama cıvatalar kullanılmaktadır. Yivli uçlu saplama çeşidi sızdırmazlık amaçlı kullanılır. Özel uygulamalarda kullanılanlara U Bolt, J Bolt ve L Bolt isimleri verilmiştir. Özel amaçlı kullanılan kısa gövdeli çift uçlu saplamalar da saplama çeşitlerinin bir diğeridir.
Saplama, askı sistemlerinde bağlantı elemanları olarak kullanılmaktadır. Gerdirme amaçlı kullanıldıkları alanlar ise çelik konstrüksiyon sistemlerdir. Ayrıca tam dişli, kısmi dişli ve her iki ucu dişli saplama modelleri de saplama çeşitleri arasındadır. Ayrıca saplama üretiminde kaplama olarak, Inox (paslanmayan), elektro galvaniz ve dakroment kaplama kullanılmaktadır.
Diğer Yazılar