Cıvata Nedir, Cıvata Çeşitleri nelerdir?
Cıvata Nedir?
Cıvata, makine parçalarını bir arada tutan metal bir bağlantı elemanıdır. Hatırlanması gereken önemli şey, cıvataların kullanılabilecek tek tip bağlantı elemanı olmasıdır. Somun, dişli kısmı ve düz yüzey üzerinde bir veya iki, tipik olarak yuvarlak çentiği olan metal bir bağlantı elemanıdır. Bir pul, cıvata ve somun arasına oturan dairesel veya dikdörtgen ince bir metal parçasıdır.
Cıvatalar tüm şekil ve boyutlarda gelir, ancak çoğunlukla bir arabadaki tekerlekleri bir arada tutmak için kullanılırlar. Her birinin kendine özgü kullanımları olan birçok farklı cıvata türü vardır. Örneğin, alçıpan cıvataların geniş başlı ve düz bir tepesi vardır, böylece duvarlara veya çevredeki malzemeye zarar vermeden dövülebilirler; Taşıyıcı cıvatalar ise metalden kolayca kayabilmeleri için yuvarlak başlı ve pürüzsüz yüzeylere sahiptir. Cıvatalar, ahşap ve metal vidaların, yapı çerçevelerinin ve diğer yapıların, asma dolapların veya mutfak aletlerinin sabitlenmesi de dahil olmak üzere, ev yapımı ve onarımında çok çeşitli amaçlar için kullanılır. Örneğin, bir sandalyede kullanılan cıvatalara, takıldıkları yüzeye zarar vermemek için havşa açılabilir. Cıvatalar, matkap veya yönlendirici gibi büyük makinelerle birlikte şeyleri sabitlemek için de kullanılabilir. Cıvatalar tüm şekil ve boyutlarda gelir, ancak çoğunlukla kare ve altıgen başlıklar vardır.
Cıvata Çeşitleri Nelerdir?
Birçok farklı cıvata türü vardır. Ancak tüm cıvatalar eşit yaratılmamıştır.
En yaygın cıvata türü, altıgen şeklinde bir kafaya sahip olan ve genellikle çelik veya bronzdan yapılan altıgen cıvatadır. Motosikletlerde kullanılanlar gibi bazı cıvatalar, korozyona direnmek için bakır alaşımından yapılmıştır. Bazı cıvataların içinde bir tornavida veya başka bir uygun aletle sıkılması amaçlanan bir diş vardır. Cıvatanın başı dişlere takılabilir ve daha sonra sıkmak için vidalanabilmektedir. Bu tip cıvatayı kullanırken aşırı sıkmamaya ve kırmamaya özen gösterilmelidir.
Ek ekipman olmadan takmak için vidaya vidalanmış bir iç dişe sahip kendinden kılavuzlu vidalar da vardır. Dişli Uçlar, içi boş bir dişli yuvaya vidalanan poliüretan eklerdir. Dişli uç vidanın mili üzerine yerleştirilir ve ucun her iki yanındaki bir tutamaç döndürülerek sıkılmaktadır. Vidayı sıkmak veya gevşetmek için anahtarsız bir mandren kullanılabilmektedir.
Diğer bir cıvata türü ise, genellikle ortadaki bir delikten dişli bir çubuk geçirilerek ve her iki tarafta kelebek somun ile sabitlenerek diğer uca bağlanan halkalı cıvatadır.
Diğer bir cıvata türü, uzunluğu boyunca kesilmiş dişlere sahip olan ve kullanımına bağlı olarak çeşitli kalınlıklarda, uzunluklarda, çaplarda, malzemelerde ve tasarımlarda bulunabilen dişli çubuktur.
Son olarak, kendinden diş açan vidalardan farklı olan ahşap vidalar vardır, çünkü bunlar, sabitlemek için ahşaba nüfuz eden bir dış dişe sahiptir ve kendinden diş açan vidalar, ahşaba kendi yollarını delerler.
Görünüme Göre Cıvata Tiplerini Belirleme:
Ankraj Cıvatası: Baş yuvarlak ve düzdür, içinden bir delik vardır. Başın her iki tarafında, somunu sıkarken cıvatanın veya rondelanın geri kalanıyla hizalamaya yardımcı olan iki delik vardır. Kare şeklinde kesilmiştir ve gövdenin her iki tarafında birbirine nispeten yakındır.
Gözlü Cıvata: Bu tip cıvatanın, bir tarafında düz bir yüzeye ve diğer tarafında sıkarken yerine hizalanmasına yardımcı olan üç girintiye sahip kare kesimli bir başı vardır.