Arama:

Perçin ve Perçinleme Nedir?

Birden fazla malzemeyi birbirine bağlamak için kullanılan kalıcı bağlantı elemanlarına perçin denir. Perçin kullanılarak yapılan birleştirme işlemine de perçinleme denir. Vidanın dişsiz hali olarak da düşünebiliriz. Bu nedenle cıvatadan daha avantajlı olmaktadır. Cıvata veya vida gibi birleşecek malzemenin arka yüzeyine erişme zorunluluğu yoktur. Bundan dolayı “kör perçin” olarak da adlandırılmaktadır.

Perçinleme, makina elemanlarının bir daha sökülemeyecek şekilde sağlamlaştırma amaçlı kullanılmaktadır.

 

Perçin Çeşitleri Nelerdir?

 

Perçinler kullanım alanlarına göre farklı üretim malzemelerinden ve farklı kullanım tiplerinden oluşur. En çok kullanılan perçinleme çeşidi standart pop perçinlerdir. Ağırlıklı metal olmakla birlikte tüm yüzeylerde kullanılmaktadır. Geniş kafalı pop perçinler ise plastik gibi daha kırılgan yüzeylerde tercih edilmektedir. Çıkıntı istenmeyen yüzeyler için havşa kafalı perçinler tercih edilirken, sızdırmazlık istenen durumlarda arkası kapalı pop perçinler kullanılmaktadır. Sağlam bir tutuş için perçinleme sırasında dörde bölünerek perçinleme yapan ahtapot perçinler tercih edilmektedir.

Standart Pop Perçinler, Geniş Kafalı Pop Perçinler, Havşa Kafalı Pop Perçinler, Arkası Kapalı Pop Perçinler, Ahtapot (Örümcek) Perçinler, Geniş Kafalı Ahtapot Perçinler, Paslanmaz Çelik Perçinler, Alüminyum Perçinler, Multigrip Perçinler, Geniş Kafalı Multigrip Perçinler, Somun Perçinler çeşitlerinden bazılarıdır.

Perçin Nerelerde Kullanılır?

 

İki ya da daha fazla malzemeyi bir araya getirmeye yarayan alete perçin tabancası denir. Perçini sökmek için, kafasının oyuk kısmı gövdeden ayrılana kadar delinerek çıkarılmaktadır. Aynı işlem düz uçlu tornavida ve çekiç kullanılarak da yapılabilmektedir.

Ayrıca mobilya sektöründe kullanılan havalı perçin tabancaları bir hortum vasıtasıyla kompresöre bağlıdır. Bu bağlantı perçini itip, arka ucunu da sıkma enerjisine dönüşür. Bu sebeple birleşik yüzeyler sıkıştırma kuvveti ile kilitlenmektedir.