Arama:
Dübel Montajı Nasıl Yapılır?

Dübel Nedir?

Bir parçanın bir yere sabitlenmesi için kullanılan bağlantı elemanlarına dübel denir. Vida veya cıvatanın duvar, tavan gibi bir alanlarda açılan deliğe giren parçadır. Beton, ahşap, tuğla gibi zeminlerde kullanılmaktadır. Bağlantı elemanlarından cıvata yada vidanın beton alanlarda açılmış deliklere sabitlenmesi amaçlı kullanılmaktadır. Ağırlıklı olarak beton, ahşap, tuğla benzeri zeminlerde kullanılmaktadır. Dübelin üstünde yer alan çıkıntılı alanlar deliğin içerisinde genleşip mukavemet oluşturmaktadır. Bu da dönmeyi engellemektedir. Dübel kullanımı oldukça basit bir elemandır.

Dübel Çeşitleri

Mukavemet gücü ve kullanım yerlerine göre dübel çeşitleri mevcuttur. Örneğin ankraj yapılacak parçaya ve uygulama alanına göre dübelin seçimi yapılmalıdır. Titreşim, çatlak, sıcaklık, korozyon gibi unsurlar dübel çeşitleri arasında dikkatli düşünülmesi gereken konuların başında gelmektedir. Özellikle yük taşıma kapasitesi yüksek olması için delik içerisinin temizlenmiş olması önemlidir. Dübeli ilk defa bulan kişi İngiltere’den John Joseph Rawlings’tır.

Dübel oldukça yaygın bir kullanıma sahip bir bağlantı elemanıdır. Bireysel anlamda tamirat işlerinden dübel sık kullanılan bir parça olduğundan, bu yazımızda merak edilen bazı konuları aydınlatmak istedik.

Duvara dübel montajı nasıl yapılır?

Dübel, yüzeyde güçlü bir tutunma oluşturduğundan sabitlemenin en üst seviyede olmasına sağlar. Dübeller sıklıkla plastik ve çelik malzemelerden üretilmektedir. Piyasada en çok kullanılan plastik dübel olup bunun dışında demir gibi ağır parçaların sabitlenmesinde ise çelik dübel tercih edilmektedir. Farklı duvar tipleri için alçıpan dübel ve kelebek dübel gibi dübel çeşitleri üretilmektedir. Beton zeminler için kullanılan bazı dübel çeşitleri vida ile birlikte kullanılmaktadır. Bu işlem sonrası dübelin içinde ilerleyen vida, dübelin dışarıya doğru açılmasına ve deliğe yüksek mukavemetle tutunmasını sağlamaktadır. Bir diğer dübel çeşidinde ise zemine yerleştirilen dübelin sabitleme işlemi, özel tipli çivinin dübele çakılarak tamamlanması sağlar.

 

Dübel Deliği Nasıl Açılır?

Dübel kullanılacak yerde öncelikle dübelin duvara çakılması ya da yerleştirilmesi gerekir. Dübelin matkap ile duvara monte edilmesi için elmas uçlu matkap ucu ile uygun bir delik açılmalıdır. Duvara hangi matkap ucuyla delik açılması gerektiği önemli bir konudur. Matkap ucunun kalınlık ölçüsü, dübel ölçüsü ile aynı olmalıdır. Matkap ucunun kalınlığı, matkap ucunun üzerinde yazan numaralardan anlaşılabilmektedir. Ancak bu durum dübellerde daha farklıdır. Dübeller üzerinde herhangi bir numara bulunmamaktadır. Dübel numarası için kumpas kullanılması gerekmektedir.

Delik açarken matkabın darbe özelliği aktif olup, dübel uzunluğu ile matkap ucu aynı uzunlukta olması gerekmektedir. Bunun için elektrik bandı ile sarılarak işaretlenmelidir. Sonrasında matkap ucunun işaretli yerine kadar duvar delinmelidir. Hatta dübelin duvarda çıkıntı oluşturmaması için delme sırasında işaretli kısmı az bir oranda geçmekte fayda var. Delme işlemini tamamlamadan önce deliğin içinde ufak hareketlerle deliğin kenarlarına kuvvet uygulanmalıdır. Ancak deliğin fazla genişletilmemesine dikkat edilmelidir. Bu durumda sabitleme tam olamayacağından dübelin duvardan çıkma riski artacaktır.

Diğer Yazılar

 

Dübel Kullanımı Hakkında Sık Sorulan Sorular

Dübel Kullanımı

Vida yada cıvata gibi bağlantı elemanların montajı için beton benzeri alanlara açılan deliğe giren parçalara dübel denir. Beton haricinde ahşap, tuğla gibi farklı zeminlerde de kullanılmaktadır. Dübeller, üzerinde bulunan çıkıntılar sayesinde delik içerisinde genleşerek oluşan sürtünme ile dönüşü engelleyen günümüzde plastikten üretilen vida yuvası elemanıdır.

Dübel kullanımı oldukça basit bir elemandır. Direnme gücü ve kullanım alanına göre çeşitlere ayrılmaktadır. Ankraj (sabitleme) yapılacak parçaya ve uygulama alanına göre dübelin seçimi yapılmalıdır. Titreşim, çatlak, sıcaklık, korozyon gibi unsurlar dübel çeşitleri arasında doğru seçim yapılmasında önemli faktörlerdir. Dübel kullanımında önemli konulardan biride; dübelin yük taşıma kapasitesi fazla olması isteniyorsa, delik içerisinin temiz olması önemli bir konudur. Dübeli bulan kişi İngiltere’de yaşamış John Joseph Rawlings’tır. Mühendis olan John J. Rawlings, duvarlarda açtığı deliklere yapışkana batırılmış bitki liflerinden oluşturduğu yuvalar yerleştirip vidaları bu yuvaların içine takıyordu. Bu buluş yaklaşık 50 yıl sonra plastikten üretilecek olan dübel için bir başlangıç olmuştur.

Dübel Takma Yöntemi

Delik açılmak istenen alanda dübel deliğe uygun bir şekilde yerleştirilmelidir. Çekiç benzeri bir araç ile usulca çakılması gerekmektedir. Dübele güçlü bir şekilde vurulması dübel üzerinde kırılma ya da ezilmelere neden olabilmektedir. Ayrıca dübel deliğe tam olarak girmeli, dışarıda kalan kısmı varsa uygun bir şekilde kesilmelidir.

Dübel deliği açarken matkap ucu çapı ne olmalıdır?

Matkap ucu çapı, dübel çapı ile aynı olmalıdır. Bu değer dübel üzerinde belirtilmektedir. Mesela 8 mm çapında bir dübel kullanılacaksa delik S8 matkap ucu ile delinmelidir.

Betona Dübelsiz Vida Montaj Yöntemi

Buldeks vida adı verilen vida çeşidi hem dübel hem de dübelsiz montaja uygundur. Dübelsiz montaj yapılabilen bu vidalar cam çerçevelerinde kullanılan PVC, alüminyum, ağaç yada beton gibi malzemelere dübelsiz montajı yapılabilmektedir.

Beton için en uygun dübel tipi nedir?

Beton kalitesi iyi olan ve orta düzeyde yüklerin sabitlenmesinde klipsli dübel tercih edilebilmektedir.

 

Dübelin taşıma kapasitesi nedir?

Alçı panel bölme duvarlarda kullanılan radyatör, TV askısı, havluluk gibi aksesuarların montajında dübel başına yaklaşık 20 kg ağırlığa kadar yük taşınabilmektedir.

 

Dübel kaç cm uzunlukta olmalıdır?

Dübel yüzeyde en az 3 cm genişlikte bir tutunma yüzeyine sabitlenmelidir. Gaz beton duvarlara en az 6 cm. Tuğla duvarlara en az 5 cm. Beton duvarlara en az 4 cm girmelidir. Delik boyu matkap ile açılırken, dübel çapından 1 cm uzun olacak şekilde açılmalıdır. Uzunlukları piyasada 95mm-115mm-135mm gibi ölçülerde satılmaktadır.

 

Dübeli Duvardan Çıkartma Yöntemi

Küçük dübel ise önce uygun boyda bir vidayı kısmen dübelin içine vidalanmaktadır. Ardından bir pense kullanarak vida dübel ile birlikte çekip çıkarılabilmektedir.
Benzer Yazılar
Dübel Kullanımı Hakkında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dübel

Vida veya cıvata gibi bağlantı elemanını duvar, tavan gibi bir alanlarda açılan deliğe sabitlemek amaçlı kullanılan parçaya dübel denir. Daha çok beton, ahşap, tuğla gibi zeminlerde tercih edilmektedir. Dübeller üzerinde bulunan çıkıntılı kısımlar deliğin içerisinde genleşip sürtünme oluşturmaktadır. Bu da dönmeyi engellemektedir. Dübel kullanımı oldukça basit bir elemandır.

Mukavamet gücü ve kullanım yerlerine göre çeşitlere ayrılmaktadır. Örneğin ankraj yapılacak parçaya ve uygulama alanına göre dübelin seçimi yapılmalıdır. Titreşim, çatlak, sıcaklık, korozyon gibi unsurlar dübel çeşitleri arasında hassas düşünülmesi gereken konuların başında gelir. Ayrıca dübelin yük taşıma kapasitesi iyi olması için delik içerisinin iyice temizlenmiş olması gerekmektedir. Dübeli ilk defa bulan kişi İngiltere’den John Joseph Rawlings’tır.

Dübel kullanımı yaygın olan bir parçadır. Hal böyleyken kullanıcıların dübel kullanımı hakkında merak edilen birçok sorusu oluyor. Bunlardan bazıları:

Duvara dübel nasıl takılır?

Dübel ahşap zemin dışında birçok yüzeyde kullanılan, yüzeyde güçlü bir tutunma sağlayarak sabitlemenin en iyi şekilde olmasına imkan tanır. Dübeller sıklıkla plastik ve çelik malzemelerden üretilmektedir. Piyasada en çok tercih edilenleri plastik dübel olup bunun dışında demir gibi ağır parçaların sabitlenmesinde ise çelik dübel kullanılmaktadır. Ayrıca alçıpan gibi duvar tipleri için alçıpan dübelleri ve kelebek dübeller gibi dübel çeşitleri kullanılmaktadır. Beton zeminler için kullanılan bazı dübeller vida ile birlikte takılırlar. Bu işlem sonrası dübelin içinde ilerletilen vida veya cıvata dübelin dışarıya doğru açılmasına ve deliğe daha güçlü tutunmasını sağlamaktadır. Bazı dübel çeşitlerinde ise zemine çakılan dübelin sabitleme işlemi, özel tipli çivinin dübele çakılarak tamamlanması sağlanmaktadır.

 

Dübel İçin Delik Nasıl Açılmalıdır?

Dübel ile sabitleme yapılması için öncelikle dübelin duvara çakılması ya da yerleştirilmesi gerekir. Dübelin duvara monte edilmesi için elmas uçlu matkap ucu ile uygun bir delik açılmalıdır. Burada merak edilen konulardan biri duvara hangi matkap ucuyla delik açmalıyım? sorusudur. Matkap ucunun kalınlığı, dübel ölçüsü ile aynı olmalıdır. Matkap ucunun kalınlığı, matkap ucunun üzerinde yazan numaralardan anlaşılabilmektedir. Ancak bu durum dübellerde daha farklıdır. Dübeller üzerinde herhangi bir numara bulunmamaktadır. Dübel numarası için kumpas kullanılması gerekmektedir.

Delik açarken matkabın darbe özelliği aktif olması gerekmektedir. Dübelin uzunluğu kadar matkap ucu elektrik bandı ile sarılarak işaretlenmelidir. Sonrasında matkap ucunun işaretli yerine kadar duvar delinmelidir. Hatta dübelin duvarda çıkıntı oluşturmaması için delme sırasında işaretli kısmı az bir oranda geçmekte fayda var. Delme işlemini tamamlamadan önce deliğin içinde ufak hareketlerle deliğin kenarlarına kuvvet uygulanmalıdır. Ancak deliğin fazla genişletilmemesine önemlidir. Bu durumda sabitleme tam olamayacağından dübelin duvardan çıkma ihtimali kuvvetlenecektir.

Diğer Yazılar